Produkty NaSushi.pl

Chcesz dobrze orientować się w świecie sushi?

Zapisz się na newsletter by być na bieżąco.

Zapisz się

naSushi.pl » Jak jeść sushi » Instrukcja używania pałeczek

Instrukcja używania pałeczek

Instrukcja używania pałeczek

Jedzenie pałeczkami nie jest tak trudne jak się wydaje, i jak wszystkie rzeczy w życiu, praktyka czyni mistrza! Postępuj zgodnie ze wskazówkami poniżej oraz ćwicz regularnie, a wkrótce i ty będziesz jadł jak profesjonalista.

 

 

 


Koniec jednej pałeczki wkładamy pomiędzy kciuk a palec wskazujący, a przytrzymujemy ją palcem serdecznym i środkowym.
Drugą pałeczkę trzymamy równolegle kciukiem i placem wskazującym, z tym że palec wskazujący pełni rolę prowadzącego.



Górna pałeczka jest pałeczką ruchomą i powinna się swobodnie poruszać

Za pomocą palca wskazującego odsuwając górną pałeczkę od dolnej, a następnie przybliżając je, chwytamy kawałki jedzenia. Pałeczki trzymamy jak najbliżej końców.

Pałeczkowy savoir-vivre

  • Odśwież i nawilż ręce używając gorącego, wilgotnego ręcznika (tzw. oshibori) na początku posiłku. Użyj go do mycia rąk, a następnie złóż go staranie przed zwróceniem go.
  • Unikaj wskazywania pałeczkami na kogoś lub coś, oblizywania ich, a także trzymania ich w dłoni zamkniętej w pięść.
  • Nie nabijaj jedzenia na pałeczki oraz nie wbijaj ich na sztorc w jedzenie, gdyż przypomina to kadzidełka i przywodzi na myśl symbolikę japońskiego pogrzebu i modlitwy do przodków.
  • Nakładając sobie jedzenie ze wspólnego półmiska, użyj drugiego końca pałeczek.
  • Nie należy bawić się pałeczkami ani nimi wymachiwać
  • Nie zjadaj resztek ryżu i jedzenia przyczepionego do pałeczek.
  • Marynowany imbir należy przeżuwać pomiędzy różnymi rodzajami sushi aby w pełni docenić kolejne kawałki sushi
  • Podczas jedzenia zupy, pałeczkami wybieramy jej większe składniki, a wywar wypijamy wprost z miseczki, trzymając ją oburącz
  • Jeżeli już nie będziesz używać pałeczek, odłóż je ostrymi końcami skierowanymi w lewo na specjalną podstawkę

 

Nasushi.pl