Produkty NaSushi.pl

Chcesz dobrze orientować się w świecie sushi?

Zapisz się na newsletter by być na bieżąco.

Zapisz się

naSushi.pl » Jak jeść sushi » Kultura jedzenia sushi

Kultura jedzenia sushi

Kultura jedzenia sushi

Kuchnie całego świata wiążą się z kształtowanymi przez wieki tradycjami i rytuałami, przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Niektóre z nich zanikają w pędzie codziennego życia, inne zaś nie umierają nigdy. Zapoznając się z kulinarnym dorobkiem odległego kraju, warto jest dowiedzieć się czegoś o tamtejszej kulturze jedzenia. Informacje o zwyczajach panujących przy zagranicznym stole mogą nie tylko uchronić nas przed popełnieniem niezręcznego faux pas, ale również uprzyjemnić nam posiłek.

Jednym z krajów bogatych w rytuały dotyczące potraw i napojów jest Japonia. Kuchnia tego państwa cechuje się wielką dbałością o detale. Poszczególne dania podlegają odpowiednim ceremoniom przygotowania, podania oraz spożycia, poprzez które wyraża się szacunek dla składników i osoby, która zajęła się ich przyrządzaniem.  W tym artykule przedstawiamy kilka zasad i porad, pomocnych przy jedzeniu sushi, zarówno w restauracji, jak i w domu:

  • W wielu miejscach, przed jedzeniem podaje się ciepły, wilgotny ręcznik (oshibori), którym można obmyć ręce – sushi można jeść zarówno pałeczkami, jak i rękami.
  • Przed odwiedzeniem restauracji warto jest najpierw oswoić się z trzymaniem i używaniem pałeczek, ponieważ proszenie o widelec jest nietaktowne. W żadnym wypadku nie należy prosić o nóż, gdyż oznacza to, że jedzenie jest zbyt twarde i nie do pogryzienia.
  • Wzięty kawałek sushi nie powinien być trzymany w sosie sojowym zbyt długo, ponieważ namiękły ryż straci swój smak i zacznie się rozpadać. Zamiast tego należy go umoczyć od strony algi nori lub ryby.
  • Odpowiednio przygotowane sushi podane jest w małych kawałkach, które można zjeść „na jeden kęs”. Z tego też względu nie powinno się ich przegryzać. Takie zachowanie uznawane jest za niegrzeczne.
  • Dym papierosowy ma bardzo szkodliwy wpływ na świeże produkty, takie jak surowa ryba, dlatego należy unikać palenia w miejscu, w którym sushi jest przygotowywane i serwowane.

 

 

Nasushi.pl