Produkty NaSushi.pl

Chcesz dobrze orientować się w świecie sushi?

Zapisz się na newsletter by być na bieżąco.

Zapisz się

naSushi.pl » Jak robić sushi i dania kuchni azjatyckiej

Jak robić sushi i dania kuchni azjatyckiej

Co to jest sushi
Sushi jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych dań, które przywędrowało do nas aż z Japonii. Historia sushi sięga ponad tysiąca lat, a jej pierwotnym celem było po prostu przechowywanie ryby.
Jak zrobić sushi doskonałe?
Wielu z nas kocha sushi, ale myśli, że może je zjeść tylko poza domem. Nic bardziej błędnego! Poniżej krótki przewodnik, jak zrobić sushi w domu.
Jak rozmrażać rybę do sushi
Właściwe rozmrożenie ryby jest niezwykle istotne w przygotowaniu sushi. Nie tylko ze względu na walory smakowe, ale przede wszystkim w opiece o własne zdrowie.
Ryż, podstawą dobrego sushi:)
Dobrze przygotowany ryż, jest podstawą każdego sushi. Odpowiednią dobrane proporcję składników, czas gotowania, płukania ryżu ma kluczowy wpływ na efekt końcowy, a raczej smakowy:)
Maki sushi kalifornijskie (California roll)
Kalifornia maki (California roll) to jedna z podstawowych odmian sushi. Nie tylko smakuję, ładnie wygląda, ale również jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
Mitarashi Dango (Kluseczki ze słodkawym syropem)
Spośród popularnych smakołyków japońskiej kuchni, dango są jednymi z najbardziej znanych poza ich ojczystym krajem.
Tempura
Tempura to sposób przyrządzania potrawy, polegający na zanurzeniu składników w cieście i usmażeniu ich na głębokim tłuszczu. Mogłoby się to kojarzyć z niezdrowym jedzeniem, ale odpowiednio przygotowane ciasto zapobiega nasiąknięciu produktu olejem.
Krewetki w tempurze (Ebi no tempura)
Do przyrządzenia smacznego i sycącego dania tempura nadaje się różnorodna ilość składników. Jednymi z bardziej popularnych są krewetki.
Onigiri
Jedną z najpopularniejszych potraw kuchni japońskiej jest tradycyjne onigiri. Są to bardzo proste i pożywne trójkąty lub kulki, lepione z gotowanego ryżu.
Zupa miso z tofu i wakame
Jedną z najważniejszych przypraw kuchni japońskiej jest miso – pasta wyrabiana ze sfermentowanych ziaren soi z dodatkiem wody i soli.

<< < 1 2 3 >>