Produkty NaSushi.pl

Chcesz dobrze orientować się w świecie sushi?

Zapisz się na newsletter by być na bieżąco.

Zapisz się

naSushi.pl » Jak robić sushi i dania kuchni azjatyckiej » Co to jest sushi

Co to jest sushi

Co to jest sushi

Sushi jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych dań, które przywędrowało do nas aż z Japonii. Historia sushi sięga ponad tysiąca lat, a jej pierwotnym celem było po prostu przechowywanie ryby. Solone ryby przekładano warstwami gotowanego ryżu i pozostawiano na okres nawet do trzech lat, aż do całkowitego sfermentowania bez dopływu powietrza. Jedzona była jedynie ryba, a ryż wyrzucany. Dopiero w VIII wieku naszej ery w Japonii wraz z rybą zaczęto jeść ryż. Z biegiem czasu, sposób przyrządzania sushi uległ znacznej przemianie. Zastosowno ocet ryżowy do zakwaszania ryżu - dzięki temu można było razem z rybą spożywać i ryż. Potrawę tę nazwano Seise - zushi i dziś można stwierdzić, że jest to pierwsza potrawa, która swoim wyglądem przypomina sushi, znane nam dziś. W ten oto sposób narodziła się potrawa, która ma bardzo wielu zwolenników na świecie, a sama Japonia może się nią szczycić. Obecnie sposoby przyrządzania sushi bardzo się zmieniły.

Rodzaje sushi:

 

sashimi_120 

Sashimi - plasterki świeżej ryby, ułożone elegancko na tacy bądź   talerzu. Ryba podawana jako sashimi musi być pokrojona w cienkie plasterki. Podawana jest zazwyczaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.

nigirisushi_500 Nigiri sushi - najpopularniejszy rodzaj sushi. Ryż formuje się w owalne paluszki, a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju kawałek ryby lub owoc morza. Nigiri często jest przepasane kawałkiem nori. Po zamoczeniu w sosie sojowym powinno być zjedzone jednym kęsem.

Gunkanmaki - wyglądem przypomina łódeczkę. Zazwyczaj składa się z porcji ryżu, kawioru bądź drobno pokrojonego mięsa ryb zawinięta w pasek glonów nori.
maki_500 Maki - zawijane w płatkach alg nori, z ryżem, rybą oraz warzywami w środku. Do zawijania używa się bambusowej maty - dzięki czemu powstaje rulon, który następnie kroi się w równe krążki.
temaki_500 Temaki - wyglądem przypominają rożki. Podobnie jak maki składają się z nori, ryżu, ryby czy też warzyw w środku. Ze względu na to, że są duże - nie musisz ich zjadać od razu w całości, a do jedzenia - nie musisz używać pałeczek.

 

Z tak przygotowanymi potrawami mamy do czynienia w większości restauracji na całym świecie.

 

Nasushi.pl