Produkty NaSushi.pl

Chcesz dobrze orientować się w świecie sushi?

Zapisz się na newsletter by być na bieżąco.

Zapisz się

naSushi.pl » Jak robić sushi i dania kuchni azjatyckiej » Jak zrobić sushi doskonałe?

Jak zrobić sushi doskonałe?

Jak zrobić sushi doskonałe?

Aby przygotować sushi, w pierwszej kolejności należy się zaopatrzyć w kilka niezbędnych produktów:

Ryż do sushi (krótko ziarnisty, klejący się)
Ocet ryżowy
Sos sojowy
Nori - prasowane algi
Wasabi - zielony, osty chrzan - do kupienia w proszku lub w tubce
Marynowany imbir
Cukier i sól
Mata bambusowa
Pałeczki
Ryba oraz wszelkiego rodzaju inne dodatki:)

Ryż należy przygotować według przepisu, a następnie na macie do zawijania sushi, kładziemy arkusz wodorostów, tak aby zwrócony był lśniącą stroną do dołu. Na 2/3 powierzchni układamy cienką warstwą ryżu, ale bez widocznych dziur. Ze względu na to, że ryż bardzo się klei, moczymy często ręce w misce z wodą - uważając jednak, aby nie zamoczyć nori. Gdy rozłożymy już ryż, możemy się zabrać za układanie składników. W połowie ryżu układamy składniki, a krawędzie wodorostów smarujemy wasabi po stronie bez ryżu. Całość zwijamy od dołu, łapiąc za dolna krawędź maty bambusowej. Delikatnie ściskamy i rolujemy do końca przesuwając matę. Zwinięty rulon kroimy na ok. 2-3 cm kawałki ostrym nożem bez ząbków. Całość podajemy z dodatkiem sosu sojowego, imbiru i wasabi.

Smacznego!

 

 

Nasushi.pl