Produkty NaSushi.pl

Chcesz dobrze orientować się w świecie sushi?

Zapisz się na newsletter by być na bieżąco.

Zapisz się

naSushi.pl » Jak robić sushi i dania kuchni azjatyckiej » Jak rozmrażać rybę do sushi

Jak rozmrażać rybę do sushi

Jak rozmrażać rybę do sushi

Rybę do sushi powinno się rozmrażać wyłącznie w lodówce. Po wyjęciu ryby z zamrażalnika, należy ją przełożyć do głębokiego talerza bądź pojemnika, a następnie włożyć do lodówki. Jeśli ryba była zamrożona w bloku, w pierwszej kolejności trzeba rozmrozić blok pod zimną wodą. Następnie osuszyć rybę papierowymi ręcznikami i przełożyć do lodówki.

Nie należy rozmrażać ryby jak mięsa - w wodzie lub w temperaturze pokojowej. Rozmrażając rybę w temperaturze pokojowej, jesteśmy narażeni na rozmnożenie się bakterii w formie przetrwalnikowej, które mogą mieć wpływ, na jakość i świeżość ryby.

Niezależnie czy kupujemy mrożoną czy też świeżą rybę, pamiętajmy, aby kupować tylko u zaufanych i sprawdzonych sprzedawców.

 

Nasushi.pl