Produkty NaSushi.pl

Chcesz dobrze orientować się w świecie sushi?

Zapisz się na newsletter by być na bieżąco.

Zapisz się

naSushi.pl » Jak robić sushi i dania kuchni azjatyckiej » Ryż, podstawą dobrego sushi:)

Ryż, podstawą dobrego sushi:)

Ryż, podstawą dobrego sushi:)

Dobrze przygotowany ryż, jest podstawą każdego sushi. Odpowiednią dobrane proporcję składników, czas płukania, gotowania ma kluczowy wpływ na efekt końcowy, a raczej smakowy ryżu:)

 

Do przygotowania doskonałego ryżu, będziemy potrzebować:

300g ryżu
350ml wody
1 kawałek algi kombu (opcjonalnie)
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli

 

Pierwszym krokiem do przygotowania ryżu, jest płukanie go tak długo pod zimną wodą, aż przestanie być mętna. Następnie odsączamy ryż i przekładamy do garnka z wodą.

Kombu należy przetrzeć wilgotną ściereczką (nie płukać), a następnie naciąć w kilku miejscach i dodać do ryżu. Przykrywamy garnek i jak najszybciej doprowadzamy do wrzenia. Usuwamy kombu i przykrywamy garnek z powrotem. Zmniejszamy ogień i gotujemy nasz przysmak przez kolejne 10 minut. Nie wszyscy używają kombu do przygotowania ryżu, jednakże my do tego gorącą zachęcamy. To właśnie on nada naszemu ryżowi, tej specyficznej smakowitej nuty:)

Po 10 minutach gotowania, wyłączamy gaz i odstawiamy garnek na kolejne 15 minut. Bardzo ważne jest aby od momentu wyjęcia kombu, nie zdejmować już więcej pokrywki.

W czasie gdy ryż będzie stygł, możemy przygotować naszą zaprawę do ryżu. Wystarczy na malutkim ogniu wymieszać 3 łyżki octu ryżowego, 1 łyżkę cukru i 1/4 łyżeczkę soli, aż do rozpuszczenia skladników. Jeśli chcemy aby ryż był bardziej słodki - dodajemy więcej cukru i odwrotnie. Finalny smak zależy wyłącznie od nas:)

Przekładamy ryż do dużej, niemetalowej miski i równomiernie polewamy zaprawą. Ryż delikatnie mieszamy drewnianą łopatką aby nie uszkodzić jego ziarenek. Wskazane jest aby w czasie mieszania ryżu z zaprawą, jednocześnie go wachlować np. kartką aby jak najszybciej ostygł (dzięki temu ryż, będzie miał idealną konsystencję).

Po wystudzeniu, ryż jest gotowy do spożycia:)

Smacznego!

 

 

Nasushi.pl