Produkty NaSushi.pl

Chcesz dobrze orientować się w świecie sushi?

Zapisz się na newsletter by być na bieżąco.

Zapisz się

naSushi.pl » Jak robić sushi i dania kuchni azjatyckiej » Maki sushi kalifornijskie (California roll)

Maki sushi kalifornijskie (California roll)

Maki sushi kalifornijskie (California roll)

Kalifornia maki (California roll) to jedna z podstawowych odmian sushi. Nie tylko smakuję, ładnie wygląda, ale również jest bardzo łatwa w przygotowaniu.

Do przygotowania kalifornia maków będziemy potrzebować:

1 porcję świeżo ugotowanego ryżu
6 płatków nori
6 paluszków krabowych
1/2 dojrzałego awokado
1/2 długiego zielonego ogórka
Pasta wasabi
Sos sojowy
Imbir marynowany

Ryż należy przygotować według przepisu. Następnie obieramy awokado i przekrajamy wzdłuż. Jeśli owoc jest wystarczająco dojrzały, bez problemu rozejdzie się nam na dwie połówki i wyjmiemy pestkę - potem jedną z otrzymany połówek kroimy na cienkie paski. To samo robimy z paluszkami krabowymi i ogórkiem z tym, że paluszki krabowe przekrajamy wzdłuż na pól, a ogórek kroimy w cienkie słupki. Dobrze jest również podzielić ryż na 6 równych części, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że w końcowej fazie przygotowań niczego nam nie zabraknie.

Gdy wszystko mamy już gotowe, zabieramy sie do przygotowania sushi:) Na macie do zwijania sushi, kładziemy płat nori (szerszą stroną do siebie) tak aby zwrócony był lśniącą stroną do dołu. Zwilżonymi dłonmi rozprowadzany ryż na nori - około 0,5cm warstwy, zostawiając pasek wolnego marginesu po przeciwległej stronie.

Na ryżu od naszej strony, możemy rozsmarować trochę pasty wasabi, a następnie w lini równoległej do brzegu, układamy porcję pasków avokado, porcję ogórka oraz dwa kawałki paluszków krabowych.

Całość zwijamy od dołu, łapiąc za dolna krawędź maty bambusowej. Delikatnie ściskamy i rolujemy do końca przesuwając matę. Zwinięty rulon kroimy na ok. 2-3 cm kawałki ostrym nożem bez ząbków. Najlepiej sprawdzi się tu specjalny nóż japoński, ale jeśli mamy dobry, ostry nóż polski, to i on da radę:)

Kalifornia maki serwujemy z pastą wasabi, imbirem marynowanym i obowiązkowo - sosem sojowym.

Smacznego!

 

Nasushi.pl