Produkty NaSushi.pl

Chcesz dobrze orientować się w świecie sushi?

Zapisz się na newsletter by być na bieżąco.

Zapisz się

naSushi.pl » Jak robić sushi i dania kuchni azjatyckiej » Smarowidło z pomidorów suszonych na słońcu

Smarowidło z pomidorów suszonych na słońcu

Smarowidło z pomidorów suszonych na słońcu

Suszone na słońcu pomidory to bardzo smakowity, aromatyczny przetwór. Nawet ich niewielka ilość może zupełnie zmienić charakter potrawy. Ale nie są jedynie wspaniałą przyprawą. Są bardziej wartościowe niż ich świeży odpowiednik– zawierają witaminy z grupy B, witaminy A, K, C, magnez, żelazo, fosfor, cynk, kwas foliowy, magnez, a także antyrakotwórcze przeciwutleniacze. Ze względu na swoje właściwości, suszone pomidory z pewnością zasługują na główną rolę w naszej kolejnej propozycji.

 

Składniki:

 

  • 1/4 szklanki suszonych na słońcu pomidorów
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/4 szklanki pokrojonej białej lub żółtej cebuli
  • 1 i 1/2 szklanki fasoli cannellini z puszki lub innej białej fasoli o kremowej konsystencji
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

 

Przygotowanie:

 

Przekładamy suszone pomidory do miseczki i zalewamy je ciepłą, przegotowaną wodą. Pozostawiamy je tak na 15 minut. W czasie, gdy pomidory się namaczają, wstawiamy na gaz małą patelnię. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek dusimy cebulę przez ok. 7 minut, aż nieco zbrązowieje. Oddzielamy pomidory od wody, ale jej nie wylewamy – jeszcze się przyda. Drobno kroimy czosnek.

Pomidory, cebulę i fasolę przekładamy do blendera. Dolewamy dwie łyżki wody, której wcześniej używaliśmy do moczenia. Miksujemy blenderem, aż wszystko będzie bardzo drobno posiekane. Dodajemy resztę składników i ponownie włączamy blender. Miksujemy wszystko na relatywnie gładką masę. Jeśli konsystencja smarowidła jest zbyt ścisła, dodajemy do niego jeszcze trochę wody. Gotowe!

 

Nasushi.pl