Produkty NaSushi.pl

Chcesz dobrze orientować się w świecie sushi?

Zapisz się na newsletter by być na bieżąco.

Zapisz się

naSushi.pl » Kursy sushi » Kursy sushi

Kursy sushi

Kursy sushi

Warsztaty sushi

Od kilku lat organizujemy warsztaty sushi. Są one kontynuacją pierwszych kursów sushi w Warszawie, które organizowaliśmy w restauracji "Kuchnie Świata" w CH Arkadia od roku 2005.

Na naszych warsztatach poznacie Państwo historię sushi i nauczycie się przyrządzania jego podstawowych form w różnych stylach. Dowiecie się wielu istotnych rzeczy o produktach do sushi: jak wybrać, jak rozpoznać dobre składniki, gdzie i w jakiej cenie kupić.

Warsztaty jest to jednorazowe spotkanie trwające 4-5 godzin.
Grupa liczy ok. 18 osób, prowadzi 2 instruktorów.

Koszt warsztatów 
•  w Warszawie  199 pln 
•  w innych miastach  219 pln 
•  warsztaty II stopnia  219 pln 
•  w Państwa domu  650 pln  (dla grupy do 5-ciu osób)

Zaproszenie na warsztaty sushi 
Cena zaproszenia dla 1 osoby –  199 pln 
Cena zaproszenia dla 2 osób –  398 pln 
Zaproszenie można zrealizować na warsztatach odbywających się w Warszawie.

Zaproszenie „Kucharz sushi do domu” 
Cena zaproszenia –  650 pln 
Zaproszenie można zrealizować na dwa sposoby:

  1. Warsztaty sushi dla grupy do 5-ciu osób w domu klienta.
  2. Catering sushi w domu klienta - kucharz przygotuje 60 porcji (250 sztuk sushi różnych rodzajów) wraz z dodatkami wg menu ustalonego indywidualnie z klientem.

Program warsztatów:

Warsztaty I stopnia

Pokaz multimedialny
•  Wprowadzenie - specyfika kuchni japońskiej, porównanie do innych kuchni wschodnich,
zasady japońskiej sztuki kulinarnej;
•  Historia sushi i sushi dziś;
•  Surowce - dokładne omówienie z uwzględnieniem lokalnych zamienników (w tym: ryby,
owoce morza, ryż, ocet ryżowy, wodorosty, warzywa, sos sojowy, wasabi, imbir itd).

Ćwiczenia praktyczne

•  Przygotowanie surowców (sprawianie i krojenie ryb i owoców morza, krojenie warzyw);
•  Przygotowanie składników przetworzonych (gotowanie ryżu, sporządzenie zaprawy,
zaprawianie ryżu, smażenie omleta tamago);
•  Pokaz przygotowywania sushi: nigiri, hosomaki, futomaki, uramaki, chirasi;
•  Trening uczestników, samodzielne przygotowanie poszczególnych form;
•  Komponowanie zestawów sushi;
•  Dobre maniery przy japońskim stole;
•  Degustacja.

Warsztaty II stopnia

Pokaz multimedialny
•  Zasady japońskiej estetyki w sztuce kulinarnej;
•  Surowce - rodzaje i przygotowanie:
▪ mamenori, papier ryżowy, usuyaki tamago;
▪ ikry - ikura, tobbiko, masago;
▪ tofu smażone - aburage, inari;
▪ sosy - unagi kabayaki i teriyaki.

Ćwiczenia praktyczne

•  Przygotowanie półproduktów: soboro, ajitsuke kampyo, ajitsuke shitake, tempura;
•  Ćwiczenia: gunkan, temaki, inari, temari, date maki, uramaki (spice tuna, ebi tempura,
shake yaki, paradiso);
•  Planowanie kompozycji wizualnej i smakowej.

Kucharz Sushi do domu:

Ciekawsze spotkanie niż zwykle, połączenie nauki i wypadu do sushi baru. Zaproście Państwo naszego instruktora na domowe przyjęcie z sushi w roli głównej, podzieli się on swoją wiedzą i nauczy jak przygotować sushi.  Zaskoczycie Państwo przyjaciół własnym 
sushi - barem z gośćmi jako sushimasterzy.

Kontakt

tel. 503 910 700

kontakt@sushiakademia.pl

 

Nasushi.pl